Tankar kring en bricka!!

12940675_1696580250613906_1123932488_n

 

För några år sedan fick min man denna bricka till julklapp av sin arbetsgivare, den fanns med i det stora julpaketet, som innehåller allsköns ätbara produkter av olika slag!! Jag måste säga att detta var den finaste julklappen, det året. Den står på paradplats på matschänken!! Som en påminnelse om att det har varit andra tider, tider då det var massor av folk på jobb i det som förr hette Pargas Kalks Aktiebolag. Industrin blomstrade och rullade på . Dom här människorna jobbade vid ”den nya cementfabriken” … vet inte säkert när den var ny, men troligen typ 1914. En grupp med människor som tagit en paus inför fotografen, för att sen igen återgå till sitt hårda arbete. Ibland när jag tittar på dom, brukar jag undra inom mej. Hur hade dom det? Vad hade dom för drömmar och tankar om livet, om framtiden? Var dom lyckliga och glada? Eller hade dom stora sorgebördor i bagaget? Säkert!! Det var en tid med stor barndödlighet och många dog unga i lungsot, lunginflammation och andra obotliga sjukdomar. Så ett flertal hade nog troligen mist eller skulle komma att mista make/maka eller barn.

En sak är iallafall säker livet gick ut på att JOBBA hårt!! Dom jobbade från tidig morgon till sena kvällen. Dom hade ledigt på söndagar om ens det. Dom hade ingen semester alls. Dom visste inte vad ledigt var. Tänk om dom bara visste hur mycket ledigt och fritid vi har i dag 100 år senare i jämförelse. Hur mycket bättre vi har det på många sätt. Dom hade ingen diskmaskin, bykmaskin, damsugare, ingen elspis, inga kylskåp, elvisplar eller hushållsassistenter…allt..precis ALLT gjordes för hand.

Men dom hade sen igen något som vi inte har i vårt stressade samhälle!! Dom hade en stor gemenskap med varandra!! Stora familjer och gemenskap över generationsgränserna och man gick in till varandra oförhappandes på en kopp kaffe och en skvallerstund ofta och gärna. Kanske man ändå hade det bättre förr??

 

Annonser

2 reaktioner till “Tankar kring en bricka!!

  1. Somt var bättre förr, inte allt. Jag är så gammal att i mitt barndomshem fanns ingen av de apparater du räknar upp. Inte bil eller telefon heller… och min enda lilla syster dog 7 månader gammal när jag var 9 år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s